1 Şubat 2014 Cumartesi

Sucuaaa Geelll!!!

Bu gün size "sucuk" nasıl yapılır onu anlatıcam.
Bizim bi kuzen var, gıda işiyle uğraşıyo. Onunla takıldım takılalı gördümlerim karşısında dehşete düştüm ve gıda konusunda psikopatlığa varan fikirler içerisine girdim.
Soyadan köfteler, ahtapot artıklı kaşarlar, talaşlı sosisler, kireçli peynirler, etsiz sucuklar salamlar, irmikli karabiberler......
Neyse midenizi kaldırmayacağım ama maalesef yedikleriniz bunlar.
Bunları görünce bazı şeyleri sağlığımız için kendimiz yapmaya karar verdik ve evimizde ekmek,sucuk,yoğurt,kefir,pizza,şarap, yapmaya başladık.

Unutmadan, en kral sucuk ama en kralı yani piyasada bulman bile mümkün değil düşün, onun bile maliyeti max. 18TL.
Yani piyasada satılan, yok %100 dana vs sattıkları marka sucuklar 30 liradan aşşa satılmıyor ki bunlar bile çok kaliteli değil kısaca %100 kar var.

Size bugün evde yapılan sucuğu anlatıcam. Hem sağlıklı hem fiyatı uygun, ben yaptım gayette güzel oldu.

Önce 1 kg kıyma al (önce 1kg dan yap. Bok gibi olursa batırırsan ziyan olmasın)
Alacağın kıyma biraz yağlı olsun, ne kadar yağ o kadar lezzet. Ama yağı abartma sen kasaba yağlı kıyma de o anlar karıştırma gerisini.
Bunun içine bol sarmısak rendele at, kimyon , karabiber, kırmızı toz biber, tuz, kat ve hepsini yoğur. (oran belirtmedim zevkine göre kat)
Arada küçük parça al tavada ısıt, kokusuna ve tadına bak. Eksik bişi varsa tamamla.
macun gibi olana kadar yoğur. (malzemelerle uğraşamam a.q. yokmu bunun kısa yolu dersen "sucuk kombi" dedikleri bişi var toz halde kıymayla-karışımı oranıyla kullanırsın.
Mahallendeki kasapa söyle mutlaka vardır ipnede. pahalı bişi diil 2-3 lira at önüne yeter. Lezzeti aynı sucuk olur ama önerirmiyim? Tabiki hayır!
Çünkü içerisine "msg" (mono sodyum glutamat) katıyorlar. Bu konuyu ayrı işliycez ilerde. Bir numaraları beyin düşmanı, alzaymırın bir numaralı tetikçisidir kendileri.
Neyse konu dağıldı.
Macun olan malzemeyi bi gece üstünü streç filmle kaplayıp buzdolabında dinlendir.

Ertesi gün evinin yakınındaki aktardan suni bağırsak al (gerçeğini bulamazsın)
Eğer bulamazsan eczaneden sargı bezi al. (gülme deperim al sen yorum yapma!)

Eve gel sargı bezi aldıysan aç bezi, malzemeni koy içine bastırarak kıvır kıvır sıkıştır iyicene. Sonra iki ucuna dikiş ipi bağlayarak bi yere as.
Malzemeyi kurutcaz aynı zamanda fermante olacak. Sakın açık balkona asma karga yiyor! :P
3-4 gün sonra pis pis sucuk gibi kokmaya başlayınca yiyceen kadar bezin ucundan açıp kesip al.
Sucuğu arada bi elle 3-4 gün içinde yavaş yavaş sertleşcek.

Gelelim bağırsak aldıysak ki duruma; bağırsağı ılık suda yavaşça yıka. Böylelikle bağırsak yumuşuycak.
Malzemeni dikkatlice bağırsağı patlatmadan içine doldur. Zaman  ilerleyince stil geliştiriyor insan.
İçinde hava kalmamasına ve malzemenin sıkı olmasına özen göster, kuruyunca kesmeye kalktın mı anlarsın. Doldurunca iki ucu da iple bağla. As bi yere kurusun, karga fuckterörüne karşı içeri as unutma!
Iyy fakir elle mi dolduruyon sucuğu diyosunuz biliyorum, isterseniz sirkeciden kıyma makinası alırsınız ucuna "sucuk doldurma aparatı" alırısınız o zaman 1 saatte dolduracağın bağırsağı 3 saniyede dolduruyorsun. Keyf tamamen sizin.
O meşhur kangal şekili ellede doldursan makinayla da bassan kendiliğinden oluyor kafana takma.

Şimdi nooldu lan 2 saattir okuyoruz yazıyı?
Tamamen katkısız, güvenilir, tadı bi boka benzemeyen (diğerlerine kıyasla) ve ucuza sucuk imal ettik.
Yavaş yiyin, yumurtanın sarısına banarak yiyin :)))) Afiyet olsun.


Bitince işte bu şekilde bi manzara çıkıo, iki ucuda birbirine bağlarsan kangal olur yok bağlamam dersen mangal tipi olur. 1 kilodan 4-5 kangal çıkar.
Bizzat kendi dolumumdur, Evet tezgah çimstone :)






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder